Niezawodna, kompaktowa i łatwa w montażu jest innowacyjna kuchenka MiniMo® z Jet Boil. Dzięki nowemu regulatorowi można na niej gotować bez żadnych problemów nawet na większych wysokościach.
Informacje o produkcie
Amerykańska firma Jet Boil, założona w 2001 roku przez parę podróżników Dwighta Aspinwalla i Perry'ego Dowsta, specjalizuje się w kuchenkach i ich akcesoriach oraz w ogóle produktach związanych z gotowaniem i cateringiem, nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. To właśnie nieporadność i złożoność dostępnych wówczas pieców skłoniła obu panów do eksperymentowania i wynalezienia pieca, który wytrzyma nawet najtrudniejsze warunki. Na przemian spędzali czas na wyprawach i w laboratorium, gdzie swoje doświadczenie przenieśli na rozwój. Wreszcie w 2003 roku powstał Personal Cooking System, całkowicie wyrafinowany system gotowania z opatentowanym FluxRing (wymiennikiem ciepła) i kuchenką wykorzystującą maksymalną moc do ogrzewania przy minimalnych stratach ciepła ze zintegrowanym pojemnikiem i pokrywą izolacyjną.
W systemie znajdziesz szeroką gamę opcji rozbudowy, takich jak sitko do kawy, które w ciągu kilku sekund zamieni Twoją kuchenkę w prasę francuską.
Jetboil MiniMo® to bardzo stabilna i wydajna kuchenka gazowa, która zaskoczy Cię precyzyjną kontrolą płomienia, minimalnym zużyciem gazu, a przede wszystkim wymiennikiem ciepła na dnie naczynia, który zapobiega wyciekom ciepła i zwiększa wydajność. Zastosowany regulator zapewnia taką samą wydajność kuchenki aż do ostatniej pozostałości gazu, a także na dużych wysokościach, gdzie nieregulowane kuchenki tracą ciśnienie z nabojów z powodu niższego ciśnienia atmosferycznego. Cały system składa się do pojemnika na napar, zajmując minimalną ilość miejsca w plecaku.
Naciśnięcie przycisku na kuchence generuje impuls elektryczny, a powstała iskra zapala uwolniony gaz. To sprytne rozwiązanie eliminuje konieczność noszenia zapałek lub zapalniczki.
Krisztián Vadovszky jest członkiem zespołu kucharzy, którzy starają się inspirować innych do gotowania na świeżym powietrzu. W dzisiejszym artykule przedstawia trzy proste przepisy, które możesz wypróbować podczas swojej następnej wycieczki.
Oczywiście, można spakować kilka bułek i kawałek salami do worka i ruszać w drogę. To może być fajny plan na niedzielny wypad z rodziną, ale na dłuższą wędrówkę to raczej nienajlepszy pomysł.