Drip it kawa filtrowana, którą można łatwo przygotować wszędzie tam, gdzie jest kubek i gorąca woda. Jest to kawa bezkofeinowa o słodkim smaku, zrównoważonym body, z nutami mlecznej czekolady i kandyzowanej pomarańczy.
Informacje o produkcie
O kawie w filtrze
Kawę filtrowaną można łatwo przygotować wszędzie tam, gdzie jest kubek i gorąca woda. Kawa w filtrze ma swoje korzenie w Japonii, gdzie narodził się w latach 90. jako podróżna wersja popularnego drippera. Niewielkie opakowanie, proste przygotowanie i wspaniały smak sprawiają, że jest to najlepszy partner do kawy w miejscach, w których nie masz takiego samego sprzętu do przygotowania kawy jak w domu.
Skąd pochodzi
Obszar San Ignacio znajduje się w regionie Cajamarca w północno-wschodnim Peru, gdzie zachodnie i wschodnie Andy spotykają się i schodzą do dorzecza Amazonki. Kawa jest uprawiana na wysokości od 1 000 do 1 800 metrów na farmach Cooperativa Agraria Frontera San Ignacio (COOPAFSI). Główną misją spółdzielni jest rozwój konkurencyjnego, zrównoważonego rolnictwa z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz promowanie wartości ludzkich, etycznych i społecznych. Spółdzielnia oferuje swoim członkom szkolenia, wsparcie techniczne oraz usługi społeczne i finansowe. Rolnicy spółdzielni mogą skorzystać z oferty mikrokredytów, na przykład na odmłodzenie swoich drzewek kawowych, zakup sprzętu potrzebnego do uprawy i zbiorów lub na opiekę zdrowotną. Spółdzielnia realizuje również różne projekty mające na celu np. edukację dzieci i kobiet. Około 25% kawy jest uprawiane przez kobiety.
Jak się przygotować
To, że do jej przygotowania wystarczy gorąca woda i kubek, zdecydowanie nie jest przesadą. Jak to zrobić?
- Rozpakuj opakowanie i wyciągnij filtr do kawy
- Potrząśnij filtrem i oderwij jego górną część wzdłuż napisu Open
- Rozłóż i załóż kubek
- Stopniowo wlewać 175 ml gorącej wody (92°C) do krawędzi filtra
- Poczekaj, aż kawa całkowicie zaparzy się w filiżance
Jeden filtr pozwoli zaparzyć 150-200 ml kawy , w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Przygotowanie można wykonać za jednym razem. Zajmie to maksymalnie 3 minuty.
Jak świeży jest i jak długo działa
Kawa jest wypalana w małych partiach, kilka razy w miesiącu. Po wypaleniu ziarna pozostawia się na dwa dni, aby "odetchnęły", a następnie kawa jest mielona i umieszczana w filtrach (10 g). Filtry do kawy są pakowane pojedynczo w nadającą się do recyklingu torbę wypełnioną azotem. Azot chroni kawę przed światłem, wilgocią, zapobiega utlenianiu i utrzymuje jej świeżość.
Parametry
- Producent
- Drip it
- Masa
- 200 g
- Kolor
- brązowy
- Okres gwarancji
- 2 lata
- Kod produktu
- EAN
O producencie
Marka Drip it została założona w 2014 roku przez dwóch zapalonych baristów, Jirkę Gomolę i Tomáša Hodermarsky'ego, którzy szukali przenośnego i łatwego sposobu na delektowanie się doskonałą kawą podczas podróży z plecakiem. Po przetestowaniu i wyprodukowaniu kilku prototypów, w końcu odkryli gotowe rozwiązanie w Japonii.
Rezultatem jest 10 g świeżo zmielonych ziaren w poręcznym filtrze, który sprawia, że przygotowanie kawy filtrowanej jest dziecinnie proste, nawet jeśli nie masz ekspresu do kawy lub innego sprzętu, tylko filiżankę i gorącą wodę.
Obecnie kawa jest palona i pakowana w filtry w Niemczech, a następnie pakowana i wysyłana ze Smíchova w Pradze. Chłopaki mają już jednak plan całkowitego przeniesienia produkcji do Czech.























Oceny i recenzje 100%
100% Liczba ocen: 5 (Jak analizujemy opinie)
Zaufane opinie
9. grudnia 2024
(tłumaczenie maszynowe)
Zaufane opinie
30. stycznia 2025
(tłumaczenie maszynowe)
Zaufane opinie
17. czerwca 2025
(tłumaczenie maszynowe)
Zaufane opinie
9. maja 2024
(tłumaczenie maszynowe)