Model Opinel N°216 Intempora Bread Knife został zaprojektowany tak, aby krojenie chleba było dziecinnie proste. Jego zakrzywione, ząbkowane ostrze (21 cm) umożliwia gładkie krojenie nawet chrupiącej skórki, nie deformując miękkiego miąższu. Ostrze wykonane jest z martenzytycznej stali nierdzewnej Sandvik 12C27M o wysokiej zawartości węgla (~0,52 %), wzbogaconej o chrom (14,5 %) i mangan (0,60 %), co zapewnia wyjątkową ostrość, odporność na korozję i wysoką żywotność. Twardość ostrza wynosi 57–58 HRC.
Uchwyt jest formowany z polimeru polioksymetylenowego z dodatkiem włókna szklanego. Dzięki temu jest odporny na wodę, ciepło i uderzenia. Ergonomiczny kształt z trójkątnym profilem zapewnia pewny i komfortowy chwyt. Ostrza mają pełny trzpień przechodzący przez cały uchwyt, co zwiększa stabilność, równowagę i wytrzymałość noża.
Ten model został zaprojektowany i wyprodukowany we Francji, oczywiście z dożywotnią gwarancją (obowiązującą dla serii Intempora). Dodatkowo, w serii noży Intempora oferowana jest bezpłatna usługa ostrzenia (dotyczy również modeli, z wyjątkiem noży do chleba).
Główne cechy:
ostrze ze stali nierdzewnej Sandvik 12C27M – wytrzymałe, ostre i łatwe w utrzymaniu
ząbkowane, zakrzywione ostrze – bardzo skuteczne do krojenia chleba bez zgniatania miękiszu
długość ostrza 21 cm – idealny balans między sterownością a skutecznością
polimerowa rękojeść (polioksymetylen + włókno szklane) – odporna na uszkodzenia, wodę i ciepło
konstrukcja full-tang – wyjątkowa wytrzymałość i wyważenie
wyprodukowano we Francji z możliwością dożywotniego serwisu i ostrzenia serii Intempora
NożeOpinel są proste i solidne, a jednocześnie dostępne w przyjaznej cenie. Składane scyzoryki z rękojeściami z drewna bukowego produkowane są od 1890 roku we francuskiej miejscowości Saint-Jean-de-Maurienne w regionie Savoie. Od 1973 roku siedziba firmy i produkcja mieszczą się we francuskim mieście Chambéry.