Jak zawiązać wspinaczkowy węzeł ósemkowy?
Słowniczek terminów
🌠 Wyprzedaż poświąteczna: Kiedy zamiast śniegu spadają ceny ❄️
Nie bądź niedźwiedź! 🐻 Ciesz się zimą na świeżym powietrzu. Z odpowiednim sprzętem pójdzie jak z płatka. ❄️
Szczęśliwego Nowego Roku! 🎆 Wyruszcie w plener z uśmiechem i rabatem 50 zł na zakupy powyżej 500 zł. Kod NY25
Nie interesują mnie zniżki i promocje, chcę ukryć pasek
Jerky /ˈdʒɝki/ to mięso konserwowane przez suszenie. Na podstawie publicznie dostępnych źródeł nie jest jasne, która cywilizacja jako pierwsza zaczęła korzystać z tej obróbki lub rozpowszechniła ją najszerzej, ale pewne jest, że zarówno amerykańscy Indianie, jak i europejscy żeglarze szeroko korzystali z jej zalet podczas swoich długich podróży. W tamtych czasach mięso suszono na słońcu lub nad ogniem. Stąd obecna nazwa, zmodyfikowana z hiszpańskiego słowa "ch´arqui".
Jerky to najczęściej wołowina (lub pierwotnie bizon), drób (zwłaszcza indyk) lub wieprzowina. Przed przygotowaniem mięso jest krojone w cienkie plastry, zwykle marynowane, przyprawiane lub solone, a następnie suszone w temperaturze od 50 do 70 °C. Suszone mięso może być przechowywane w temperaturze pokojowej i jest wysoce przyswajalnym źródłem energii i białka, odpowiednim dla sportowców rekreacyjnych i
9,00 zł
(0.11 %)
8,99 zł
15,24 zł
(1.64 %)
14,99 zł
15,24 zł
(1.64 %)
14,99 zł
9,00 zł
(0.11 %)
8,99 zł
9,00 zł
(0.11 %)
8,99 zł
28,00 zł
(0.04 %)
27,99 zł
9,00 zł
(0.11 %)
8,99 zł
10,00 zł
(0.1 %)
9,99 zł