Przejdź do kategorii produktów Przejdź do koszyka Przejdź do nawigacji

Nie interesują mnie zniżki i promocje, chcę ukryć pasek

Jerky

Jerky /ˈdʒɝki/ to mięso konserwowane przez suszenie. Na podstawie publicznie dostępnych źródeł nie jest jasne, która cywilizacja jako pierwsza zaczęła korzystać z tej obróbki lub rozpowszechniła ją najszerzej, ale pewne jest, że zarówno amerykańscy Indianie, jak i europejscy żeglarze szeroko korzystali z jej zalet podczas swoich długich podróży. W tamtych czasach mięso suszono na słońcu lub nad ogniem. Stąd obecna nazwa, zmodyfikowana z hiszpańskiego słowa "ch´arqui".

Jerky to najczęściej wołowina (lub pierwotnie bizon), drób (zwłaszcza indyk) lub wieprzowina. Przed przygotowaniem mięso jest krojone w cienkie plastry, zwykle marynowane, przyprawiane lub solone, a następnie suszone w temperaturze od 50 do 70 °C. Suszone mięso może być przechowywane w temperaturze pokojowej i jest wysoce przyswajalnym źródłem energii i białka, odpowiednim dla sportowców rekreacyjnych i 

Mikrofibra

Słowniczek terminów

Włókno kanalikowe

Słowniczek terminów

Co to jest ferrata?

Słowniczek terminów

Wybrane dla Ciebie

(0.82 %) 58,99 

Porównaj

23,99 

Porównaj

23,01  (13.12 %) 19,99 

Porównaj

23,01  (13.12 %) 19,99 

Porównaj

23,01  (13.12 %) 19,99 

Porównaj

24,71  (6.96 %) 22,99 

Porównaj

Pudełko prezentowe Usušil & Syn Jerky 3 x 50

108,30  (0.29 %) 107,99 

Porównaj