Mikrofibra
Słowniczek terminów
Jerky /ˈdʒɝki/ to mięso konserwowane przez suszenie. Na podstawie publicznie dostępnych źródeł nie jest jasne, która cywilizacja jako pierwsza zaczęła korzystać z tej obróbki lub rozpowszechniła ją najszerzej, ale pewne jest, że zarówno amerykańscy Indianie, jak i europejscy żeglarze szeroko korzystali z jej zalet podczas swoich długich podróży. W tamtych czasach mięso suszono na słońcu lub nad ogniem. Stąd obecna nazwa, zmodyfikowana z hiszpańskiego słowa "ch´arqui".
Jerky to najczęściej wołowina (lub pierwotnie bizon), drób (zwłaszcza indyk) lub wieprzowina. Przed przygotowaniem mięso jest krojone w cienkie plastry, zwykle marynowane, przyprawiane lub solone, a następnie suszone w temperaturze od 50 do 70 °C. Suszone mięso może być przechowywane w temperaturze pokojowej i jest wysoce przyswajalnym źródłem energii i białka, odpowiednim dla sportowców rekreacyjnych i
(0.82 %) 58,99 zł
23,99 zł
23,01 zł
(13.12 %)
19,99 zł
23,01 zł
(13.12 %)
19,99 zł
23,01 zł
(13.12 %)
19,99 zł
24,71 zł
(6.96 %)
22,99 zł
108,30 zł
(0.29 %)
107,99 zł
35,99 zł