Filtry do wody Sawyer

Dlaczego używamy filtrów do wody
Wraz z rosnącą popularnością egzotycznych kierunków, filtry do wody stają się często poszukiwanym gadżetem, który ułatwia podróżowanie. W przypadku wyprawy do krajów rozwijających się ich zakup jest niemal oczywisty. Ten praktyczny oczyszczacz wody może być jednak używany także w mniej odległych rejonach i często przydaje się również podczas weekendowego trekkingu z plecakiem po Polsce czy Skandynawii.
Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aż 80% wszystkich chorób podczas podróży spowodowanych jest zanieczyszczoną wodą. Szacuje się, że co drugi podróżnik zapada na którąś z nich. Co właściwie może nam zaszkodzić?
Najczęstszym ryzykiem zdrowotnym są infekcje wywołane przez organizmy patogenne – bakterie, wirusy i pierwotniaki. Pierwotnym źródłem zanieczyszczenia są zazwyczaj odchody, zarówno ludzkie, jak i zwierzęce.
|
Rodzaj |
Patogeny |
Wielkość |
|
Bakterie |
E. coli, Salmonella (S. typhimurium), Cholera (Vibrio cholerae) |
0,2 - 5 mikronów |
|
Wirusy |
Wirus zapalenia wątroby typu A, Norowirus, Rotawirus, Wirus polio |
0,02 - 0,2 mikronu |
|
Pierwotniaki |
Ameboza (Entamoeba histolytica), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Kryptosporydioza (Cryptosporidium parvum) |
1 - 15 mikronów |
Źródło: Osmonics, Inc.
Patogenne działanie innych gatunków jest według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) niewielkie lub dostają się one do organizmu człowieka głównie wraz z pożywieniem.
Charakterystyka patogenów i zanieczyszczeń
- Bakterie: przy wystarczającej ilości składników odżywczych bardzo szybko się namnażają. Jeśli dostaną się do wody, na przykład z odchodami, są w stanie dzielić się w czasie krótszym niż 10 minut. Dlatego konieczne jest usunięcie z wody wszystkich patogenów.
- Wirusy: to małe pasożyty, które mogą się rozmnażać tylko wewnątrz żywych komórek, ponieważ nie mają własnego metabolizmu. Często są przyczepione do nierozpuszczonych cząstek, co pozwala na ich usunięcie za pomocą filtrów o porach mniejszych niż 0,2 mikrona.
W Europie nie musimy obawiać się wirusów przenoszonych przez wodę, ponieważ nie są one w stanie tu przetrwać. W krajach trzeciego świata epidemie wybuchają z powodu złego stanu kanalizacji. Jedyne wirusy, które mogą przetrwać w wodzie, to wirus zapalenia wątroby typu A (bardzo rzadki) i polio (ekstremalnie rzadki). Aby uzyskać informacje o sytuacji w poszczególnych krajach, można skontaktować się z lokalnymi służbami sanitarnymi lub konsulatem danego państwa.
- Pierwotniaki: to jednokomórkowe organizmy, które rozwijają się w swojej własnej cyście, dopóki nie znajdą żywiciela. Zniszczenie odpornej cysty za pomocą środków chemicznych wymaga nawet 4 godzin, ale ze względu na ich rozmiar można je łatwo odfiltrować.
- Metale ciężkie: często odkładają się w organizmie człowieka, a ich usunięcie z wody wymaga kosztownych metod.
- Chemikalia (herbicydy, pestycydy, nawozy): można je wychwycić za pomocą węgla aktywnego. Znajdują się nawet w miejscach, gdzie byśmy się ich nie spodziewali – ślady DDT można znaleźć nawet w warunkach wysokogórskich. Istnieją badania dotyczące możliwego przenoszenia się tych substancji w odparowanej wodzie, a następnie w opadach deszczu.
- Mętność, cząstki nierozpuszczone: są to związki unoszące się w wodzie, które często służą jako pożywienie dla mikroorganizmów. Zazwyczaj nie stanowią zagrożenia, ale utrudniają dezynfekcję wody. Zwłaszcza w przypadku substancji chemicznych mętność osłabia lub niweluje efekt dezynfekcji, dlatego wodę należy najpierw przefiltrować. W przypadku filtrów mechanicznych powoduje to problem z ich zatykaniem.
Technologia uzdatniania wody Sawyer
Filtry Sawyer należą do grupy filtrów mechanicznych. Działają one na zasadzie przeciskania wody przez system mikrorurek, w którym zanieczyszczenia i organizmy po prostu zatrzymują się jak na sicie. Filtry mechaniczne w świecie outdooru muszą spełniać następujące wymagania: jak najmniejsze pory – aby wychwycić małe bakterie, a nawet wirusy, wytrzymałość i odporność – aby system filtrujący nie pękł pod ciśnieniem, kompaktowy rozmiar i łatwa metoda pompowania wody. Jak z tymi wymaganiami poradziła sobie marka Sawyer?
Sama technologia uzdatniania i oczyszczania wody wywodzi się z metody stosowanej w dializie nerek. Dziś jednak filtry do wody Sawyer są tak zaawansowane, że nie mogą być używane do samej dializy, ponieważ pozbawiłyby krew również pożytecznych cząstek. Co sprawia, że te filtry są tak znane i powszechnie używane?

Źródło: sawyer.com
System filtrujący składa się z mikrorurek w kształcie litery U, które pozwalają wodzie dostać się do ich rdzenia przez drobne pory. Niepożądane cząstki zatrzymują się na krawędziach rurek, a oczyszczona woda przepływa dalej. Duża liczba rurek i duża powierzchnia właściwa filtra (czyli stosunek powierzchni do masy) umożliwiają osiągnięcie bardzo wysokiej prędkości filtracji.
Wielkość porów jest prawdopodobnie najważniejszą cechą filtrów do wody. Firma Sawyer opracowała i wdrożyła dwie technologie.
- PointONE™: wielkość porów wynosi 0,1 mikrona (0,1 x 10-6 m). Dzięki temu filtr usuwa ze skutecznością log 7 (99,99999%) szkodliwe bakterie, takie jak E. coli, Vibrio cholerae i Salmonella typhi (wywołujące cholerę i dur brzuszny), oraz ze skutecznością log 6 (99,9999%) wszystkie pierwotniaki, takie jak Giardia i Cryptosporidium. Osiąga w ten sposób najwyższy możliwy poziom filtracji dostępny obecnie na rynku.
- Woda przefiltrowana przez to urządzenie spełnia normy wody pitnej obowiązujące w Polsce i UE.
- Urządzenie filtrujące spełnia wymagania UE zgodnie z dyrektywami 2008/60/EC, 95/45/EC i 2008/84/EC.
- Point ZEROTWO™: wielkość porów wynosi 0,02 mikrona. Filtry z tą technologią są jedynym przenośnym urządzeniem oczyszczającym, które fizycznie usuwa również wirusy. Filtracja osiąga wartość >5,5 log (99,9997%), co przewyższa zalecenia EPA i NSF.
W obu przypadkach mowa o wartościach absolutnych – wszystkie filtry do wody z daną technologią są certyfikowane, co oznacza, że żaden por nie ma większej średnicy niż podane 0,1 (lub 0,02) mikrona.
Na co uważać podczas użytkowania
Podobnie jak w przypadku wszystkich filtrów mechanicznych, nie można dopuścić do zamarznięcia wody w filtrze. Woda podczas zamarzania zwiększa swoją objętość, co zazwyczaj prowadzi do uszkodzenia mikrorurek. Ze względu na małe rozmiary porów i rurek, ewentualnego uszkodzenia nie da się zauważyć. W czasie mrozów zaleca się więc noszenie filtra blisko ciała, przynajmniej do momentu, aż zostanie on idealnie wysuszony.
Filtr nie jest przeznaczony do odfiltrowywania chemikaliów ani metali ciężkich – należy unikać dużych cieków wodnych, gdzie istnieje ryzyko występowania tych substancji.
Dodatkowe informacje
Smak wody
Filtr usuwa nieprzyjemny posmak wynikający z obecności bakterii, brudu i zielonej materii. Nie usuwa żelaza, siarki ani innych chemikaliów. Smak można dodatkowo poprawić za pomocą dodatków. Po ich użyciu należy niezwłocznie wyczyścić filtr.
Filtry Sawyer nie zawierają węgla. Gdyby go zawierały, trudno byłoby określić odpowiedni czas i wydajność filtracji dla konkretnego źródła wody – dla użytkownika bezpieczniej jest znaleźć inne źródło, a najlepiej unikać dużych cieków wodnych.
Przepływ filtrowanej wody
Przepływ wody osiąga prędkość od 1,2 - 1,5 l/min w przypadku filtra Mini do 2 l/min w przypadku filtra Squeeze. Są to ponadstandardowe prędkości przepływu w porównaniu z konkurencją. Spowolnienie przepływu wskazuje na zanieczyszczenie filtra. Za pomocą strzykawki (dołączonej do filtra) można go bardzo łatwo wyczyścić poprzez płukanie wsteczne. Na prędkość przepływu wpływa również wysokość nad poziomem morza – im wyżej, tym przepływ jest wolniejszy.
Mróz
Jeśli nie można z całą pewnością stwierdzić, że filtr był suchy w momencie wystawienia na działanie mrozu, Sawyer zaleca jego wymianę. Zaleca się noszenie filtra blisko ciała. Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych zamarznięciem mokrego filtra.
Płukanie
Sawyer zaleca płukanie filtrów po każdej wycieczce lub kilkakrotnie podczas dłuższych podróży. Włókna są bardzo wytrzymałe, więc nie musisz się obawiać mocnego naciskania na strzykawkę.









