Trek'N Eat to niemiecka firma, która wprowadza szereg pracochłonnych kroków w celu przygotowania każdej indywidualnej torby TREK'N EAT, począwszy od złożonego projektu żywności, aby dopasować nie tylko skład energetyczny i odżywczy, ale także smak i konsystencję.
Sama produkcja żywności nie jest banalna, dieta TREK'N EAT jest liofilizowana, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych świeżej żywności. Proces liofilizacji jest instrumentalnym i energochłonnym etapem, podczas którego najpierw zamraża się świeże surowce, a następnie w niskich temperaturach i pod niskim ciśnieniem, bez gotowania, ostrożnie usuwa się z nich wodę (co niszczy szereg ważnych dla organizmu substancji znajdujących się w żywności ).
Marka Trek'n Eat posiada najbardziej zaawansowaną technologię pakowania w branży, dzięki czemu opakowania Trek'n Eat są nie tylko niezwykle trwałe i nieprzepuszczalne dla tlenu (który przyspiesza psucie się żywności), ale także niezwykle łatwe w użyciu - z perforacją laserową, płaskim dnem, możliwością wielokrotnego zamykania, zaokrąglonymi rogami ułatwiającymi przewożenie bagażu itp. Opakowanie z polietylenu nadaje się do recyklingu.