Wszystko zaczęło się w Szwajcarii pod koniec lat 60-tych w koncernie Wander Ltd., który prowadził badania z zakresu żywienia. Badacz dr. Felix Keifer odkrył, że dodanie do wody niewielkiej ilości węglowodanów i napojów gazowanych pomaga organizmowi lepiej je wchłonąć. Odkrycie to było bardzo ważne z punktu widzenia np. ratowania dzieci z krajów rozwijających się, które umierały z powodu braku płynów, a później stało się punktem wyjścia do rozwoju marki Isostar.
Pierwszy napój Isostar , zaprojektowany specjalnie dla sportowców, ujrzał światło dzienne w 1977 roku.
Od 2003 roku marka Isostar należy do francuskiej grupy Nutrition & Santé, która jest europejskim liderem żywności dietetycznej i organicznej, jednak znaczna część produkcji nadal zlokalizowana jest w Szwajcarii. Obecnie Isostar to absolutny europejski lider w dziedzinie żywienia sportowego. Od 40 lat ma stabilną pozycję na rynku czeskim. Czołowi czescy sportowcy na czele ekstraligowej drużyny hokejowej pokładają w marce wieloletnie zaufanie. Dobra dystrybucja produktów w supermarketach, drogeriach, sklepach sportowych itp. sprawia, że są one łatwo dostępne dla ogółu społeczeństwa.
Działanie napojów Isostar jest regularnie badane w instytutach badawczych w wielu krajach, gdzie działanie napojów Isostar porównywane jest przede wszystkim ze zwykłą wodą (płyn hipotoniczny) i różnymi sokami (napoje hipertoniczne). Wyniki jednoznacznie wykazały, że szybkość wchłaniania napoju izotonicznego Isostar do organizmu w jelitach jest wielokrotnie większa niż wody czy soków.
Elektrolity zawarte w Isostar są w naturalny sposób wchłaniane przez organizm ludzki całkowicie zgodnie z jego potrzebami na skutek pocenia się, przywrócenie prawidłowego poziomu osocza krwi następuje znacznie szybciej niż w przypadku innych płynów.