Nieczęsto zdarza się, że na rynek wprowadzany jest zupełnie nowy sposób gotowania, ale w 2015 r. na rynku pojawiła się kuchenka GoSun, wprowadzając unikalną technologię gotowania na słońcu do ugruntowanego globalnego trendu. Dzięki tak wczesnej adaptacji w krajach rozwiniętych, GoSun realizuje również swoją podstawową misję, jaką jest umożliwienie milionom ludzi w krajach rozwijających się bezpiecznego, czystego i wydajnego gotowania.
Za GoSun stoi amerykański naukowiec i ekspert w dziedzinie energii słonecznej, Patrick Sherwin. Obecnie marka oferuje kompletny ekosystem produktów solarnych , w tym lodówkę solarną, stół i cztery rodzaje kuchenek (grilli).
Kiedy wynalazca GoSun i ekspert w dziedzinie energii słonecznej Patrick Sherwin pewnego ranka montował system solarnego podgrzewania wody, pomyślał, że mógłby podgrzać swój lunch w gorących rurkach. Kiedy jedzenie było gorące i ugotowane, to była rewelacja. Gotując przez długi czas bez elektryczności i pracując nad rozwojem projektów elektryfikacji słonecznej na całym świecie, wiedział, że jest na tropie czegoś nowego.
Po latach badań, w 2013 roku rozpoczął udaną kampanię, dzięki której GoSun stał się numerem jeden w dziedzinie gotowania bez użycia paliwa. Tysiące kuchenek słonecznych zostało następnie dostarczonych do ponad 45 krajów na całym świecie. Zespół ekspertów GoSun jest mocno zaangażowany w styl życia polegający na wykorzystywaniu energii słonecznej jako paliwa do gotowania i pomaga w tym zakresie innym podmiotom o podobnych poglądach.