Drip it Peru Rodríguez de Mendoza Decaf 20 x 10 g
Kawa
Informacje o produkcie
O kawie w filtrze
Kawę filtrowaną można łatwo przygotować wszędzie tam, gdzie jest kubek i gorąca woda. Kawa w filtrze ma swoje korzenie w Japonii, gdzie narodził się w latach 90. jako podróżna wersja popularnego drippera. Niewielkie opakowanie, proste przygotowanie i wspaniały smak sprawiają, że jest to najlepszy partner do kawy w miejscach, w których nie masz takiego samego sprzętu do przygotowania kawy jak w domu.
Skąd pochodzi
Obszar San Ignacio znajduje się w regionie Cajamarca w północno-wschodnim Peru, gdzie zachodnie i wschodnie Andy spotykają się i schodzą do dorzecza Amazonki. Kawa jest uprawiana na wysokości od 1 000 do 1 800 metrów na farmach Cooperativa Agraria Frontera San Ignacio (COOPAFSI). Główną misją spółdzielni jest rozwój konkurencyjnego, zrównoważonego rolnictwa z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz promowanie wartości ludzkich, etycznych i społecznych. Spółdzielnia oferuje swoim członkom szkolenia, wsparcie techniczne oraz usługi społeczne i finansowe. Rolnicy spółdzielni mogą skorzystać z oferty mikrokredytów, na przykład na odmłodzenie swoich drzewek kawowych, zakup sprzętu potrzebnego do uprawy i zbiorów lub na opiekę zdrowotną. Spółdzielnia realizuje również różne projekty mające na celu np. edukację dzieci i kobiet. Około 25% kawy jest uprawiane przez kobiety.
Jak się przygotować
To, że do jej przygotowania wystarczy gorąca woda i kubek, zdecydowanie nie jest przesadą. Jak to zrobić?
- Rozpakuj opakowanie i wyciągnij filtr do kawy
- Potrząśnij filtrem i oderwij jego górną część wzdłuż napisu Open
- Rozłóż i załóż kubek
- Stopniowo wlewać 175 ml gorącej wody (92°C) do krawędzi filtra
- Poczekaj, aż kawa całkowicie zaparzy się w filiżance
Jeden filtr pozwoli zaparzyć 150-200 ml kawy , w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Przygotowanie można wykonać za jednym razem. Zajmie to maksymalnie 3 minuty.
Jak świeży jest i jak długo działa
Kawa jest wypalana w małych partiach, kilka razy w miesiącu. Po wypaleniu ziarna pozostawia się na dwa dni, aby "odetchnęły", a następnie kawa jest mielona i umieszczana w filtrach (10 g). Filtry do kawy są pakowane pojedynczo w nadającą się do recyklingu torbę wypełnioną azotem. Azot chroni kawę przed światłem, wilgocią, zapobiega utlenianiu i utrzymuje jej świeżość.
Parametry
- Producent
- Drip it
- Masa
- 200 g
- Kolor
- czarny
- Okres gwarancji
- 2 lata
- EAN
- 8594193570195
O producencie
Marka Drip it została założona w 2014 roku przez dwóch zapalonych baristów, Jirkę Gomolę i Tomáša Hodermarsky'ego, którzy szukali przenośnego i łatwego sposobu na delektowanie się doskonałą kawą podczas podróży z plecakiem. Po przetestowaniu i wyprodukowaniu kilku prototypów, w końcu odkryli gotowe rozwiązanie w Japonii.
Rezultatem jest 10 g świeżo zmielonych ziaren w poręcznym filtrze, który sprawia, że przygotowanie kawy filtrowanej jest dziecinnie proste, nawet jeśli nie masz ekspresu do kawy lub innego sprzętu, tylko filiżankę i gorącą wodę.
Obecnie kawa jest palona i pakowana w filtry w Niemczech, a następnie pakowana i wysyłana ze Smíchova w Pradze. Chłopaki mają już jednak plan całkowitego przeniesienia produkcji do Czech.