Przejdź do kategorii produktów Przejdź do koszyka Przejdź do nawigacji

Nie interesują mnie zniżki i promocje, chcę ukryć pasek

Certyfikat BIO

Czy produkty z certyfikatem BIO naprawdę gwarantują lepszą jakość żywności?

Oznaczenie BIO podlega ważnemu certyfikatowi, który gwarantuje, że produkt lub surowiec pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Prawdopodobnie znasz termin "BIO" głównie z branży spożywczej. Producenci produktów ekologicznych muszą przechodzić regularne inspekcje przeprowadzane przez oficjalną organizację, która nadzoruje zgodność z wytycznymi dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.

W Polsce zasady rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej Dz.U. 2022 poz.1370 wydana przez Ministerstwo Rolnictwa oraz rozporządzenie Rady Europejskiej nr 834/2007.

Żywność ekologiczna produkowana w Unii Europejskiej musi zawierać logo Euroliść. Produkty niecertyfikowane i oznaczone jako bioekoorganiczne lub ekologiczne naruszają prawo i mogą podlegać karze.

Produkty BIO gwarantują wyższą jakość, ponieważ spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się nawozów sztucznych, oprysków chemicznych ani organizmów modyfikowanych genetycznie. Dlatego hodowla zwierząt w tych warunkach jest przyjazna dla środowiska.

 

 

Źródła: eagri.cz

Przedstawienie marek własnych: Zulu, Warg, MOOA

O markach

W 4camping przenosimy nasze doświadczenie do prywatnej produkcji.

PVC-free

O markach

Czy wiesz, czym jest polichlorek winylu?

Bio bawełna

O markach

Bawełna to materiał popularny na całym świecie. Jednak uprawa bawełny może mieć bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. Jakie są różnice między bawełną uprawianą konwencjonalnie a certyfikowaną bawełną organiczną?