Test: Jednorazowy grill ekologiczny Casus Grill

Spis treści |
Wstęp
Casus Grill to odpowiedź na coraz głośniejsze wołanie części społeczeństwa o bardziej ekologiczną i przyjazną dla środowiska alternatywę dla jednorazowych grilli aluminiowych. Ten unikalny produkt, składający się z zaledwie 4 podstawowych materiałów: tektury z recyklingu, pumeksu, węgla bambusowego i bambusa, jest wyjątkowy właśnie dlatego, że po użyciu w naturze ulega całkowitemu rozkładowi. Komu jednak nawet widok rozkładającego się grilla w lesie jest nie w smak, może go po prostu spalić w ognisku.
Charakterystyka
| Produkt: | Jednorazowy grill ekologiczny Casus Grill |
| Waga: | 1 kg |
| Czas rozpalania: | ok. 5 minut |
| Czas grillowania: | ok. 60 minut |
| Materiały: | Tektura, pumeks, węgiel bambusowy, bambus |
Przygotowanie i obsługa
Casus Grill jest zapakowany w folię transportową, a waga całego opakowania wynosi około 1 kilograma. Po rozpakowaniu jest gotowy do użycia w zaledwie 5 minut, a jego złożenie jest dziecinnie proste.
Instrukcja przygotowania:
- Postaw grill na twardej, równej i niepalnej powierzchni i zdejmij ruszt.
- Najpierw złóż spód kartonowego pudełka, jak pokazano na obrazku. 4 uchwyty muszą być wyciągnięte na maksymalną długość.
- Na dno pudełka nałóż ruszt i zamocuj go w uchwytach.
- Podpal brykiety we wszystkich czterech rogach. Nie pojawi się widoczny płomień.
- Po około 5 minutach grill będzie gotowy do użycia.
- Po zamocowaniu rusztu w uchwytach, przygotowanie jest zakończone i można zacząć grillowanie!
Wideo - proces rozpakowywania i składania grilla Casus
Testowanie
W ramach naszego testu spróbowaliśmy przygotować na grillu kolację dla czteroosobowej rodziny. Aby test był kompleksowy, użyliśmy różnych rodzajów mięs i serów, a mianowicie marynowanego kurczaka, kiełbasek i sera pleśniowego typu camembert.
Grill rozpakowało i złożyło się łatwo i szybko. Zapalenie również było proste i grill rzeczywiście po 5 minutach osiągnął temperaturę roboczą.
Samo grillowanie było łatwe nawet dla dzieci. Grillowaliśmy przy wietrznej pogodzie, co miało wpływ na czas pracy grilla. Po 40 minutach grillowania zaczął powoli tracić moc. Po pięćdziesięciu minutach był już prawie wygaszony.
Mimo to, zdążyliśmy ugrillować wszystko, co potrzebowaliśmy i wszyscy się najedli.
Wideo - test obciążeniowy, czyli rodzinne grillowanie
Gdzie używać grilla?
- Grill z czystym sumieniem można zabrać niemal wszędzie – na plażę, do parku, na ryby czy na górską wędrówkę. Nie ma ograniczeń!
- Grill można używać przez cały rok – w mroźną zimę przy -10 stopniach, na wysokości 2000 m n.p.m. i w upalne lato na plaży.
- Dla większej grupy lub dłuższego grillowania zdecydowanie polecamy użycie kilku grilli.
Ocena:
+
|
-
|
Podsumowanie końcowe
Jednorazowy ekologiczny grill Casus Grill jest odpowiedni na krótkie grillowanie i pikniki w naturze, zwłaszcza w miejscach, gdzie nie dotrzesz z klasycznym grillem lub nie chcesz go nosić. Dla osób o ekologicznym podejściu jest to świetna alternatywa dla szkodliwych aluminiowych grilli jednorazowych. Bez problemu przygotujesz na nim kolację dla 4 osób.
Przydatne linki
Autor: redakcja 4camping.pl
Źródła: archiwum autora














