Jak odpowiednio spakować prowiant na trekking

Planuj jak najdokładniej. Każdy dodatkowy gram będzie ciążył w plecaku.
Spis treści |
Wstęp
Przyjrzyjmy się, jakie są dziś możliwości i jak wybrać jedzenie na trekking. Podczas długich wędrówek każdy dodatkowy gram ma znaczenie, a jednocześnie trzeba regularnie uzupełniać energię i wodę. Podpowiemy Ci, jak skomponować menu na szlak, na co zwrócić uwagę i co ze sobą zabrać.
Miej plan
Podobnie jak planujesz trasę i jej długość, przygotuj również plan posiłków. Jak to zrobić? To proste. Ułóż jadłospis na cały okres wyprawy, niezależnie od tego, czy wyruszasz na jednodniową wycieczkę, czy na dłuższą wyprawę. Pamiętaj, że potrzebujesz pożywnego śniadania, które da Ci energię na cały dzień. W ciągu dnia musisz uzupełniać siły, aby Twoja wydajność nie spadała. Wieczorem zaś potrzebujesz posiłku, który pomoże Ci optymalnie się zregenerować i przygotować na kolejny dzień. Wszystko to pomnóż przez liczbę uczestników.
Wybieraj wysokiej jakości żywność outdoorową
Obecnie dostępne są posiłki przygotowane specjalnie z myślą o aktywnościach na świeżym powietrzu. Są pożywne, a jednocześnie lekkie i trwałe. Pomogą Ci w porę uzupełnić energię. Podstawą jest pożywne śniadanie w postaci owsianki, musli, a nawet jajecznicy czy chleba z pasztetem.
Raz dziennie powinieneś zjeść solidny posiłek. Na trekking idealnie nadaje się żywność liofilizowana, która charakteryzuje się minimalną wagą, a jednocześnie wyśmienitym smakiem. Inną opcją są znakomite dania sterylizowane, które smakiem i konsystencją dorównują domowej kuchni.

Nie zapomnijcie spakować do plecaka łyżki i solidnego noża, który przyda się w wielu sytuacjach.
Podstawową dzienną dawkę energii uzupełnij gorącą zupą. Mamy tu na myśli pełnowartościowe zupy, a nie te z torebki z supermarketu. Chociaż w nagłym wypadku i one zaspokoją głód. Polecamy pełnowartościowe zupy w lekkich lub ultralekkich opakowaniach, które mają autentyczny smak i pomogą uzupełnić straconą energię.
WSKAZÓWKA: Potrzebujesz spakować jedzenie na trekking, oszczędzając jednocześnie miejsce i wagę? Polecamy specjalne ultralekkie dania Adventure Menu, które podgrzejesz w woreczku Zipper-bag za pomocą samopodgrzewającej kapsułki. Kuchenkę możesz zostawić w domu.
Technologia MRE
W przypadku dań outdoorowych często spotykamy się z określeniem MRE. Jest to angielski skrót od Meals Ready to Eat, czyli posiłków gotowych do spożycia. Pierwotnie zostały opracowane dla wojska, ale szybko zyskały popularność jako pożywne i wysokiej jakości dania na wyprawy.
Szybkie uzupełnienie energii
Gdy potrzebujesz natychmiastowego zastrzyku energii, sięgnij po węglowodany. Są doskonałe, jeśli musisz szybko sprostać trudnemu zadaniu, ale pamiętaj, że po nich może nastąpić spadek energii. Proste cukry zapewniające szybki przypływ sił znajdziesz w owocach, miodzie, słodzie i oczywiście słodyczach. Warto je połączyć z węglowodanami złożonymi, które będą uwalniać energię stopniowo. Znajdują się one w zbożach, roślinach strączkowych, warzywach i ziemniakach. Idealnym wyborem są batony RAW i proteinowe.
WSKAZÓWKA: Bardzo praktycznym źródłem energii są napoje energetyczne, żele i batony.
Przekąski i małe co nieco
Nawet podczas wędrówki warto regularnie uzupełniać energię i zaspokoić apetyt na coś smacznego. Spakuj więc orzechy, różnego rodzaju batony, pudełko ze świeżymi owocami i warzywami, suszone owoce lub suszone mięso. Możesz również zabrać twardy ser, który jest nie tylko miłym urozmaiceniem, ale i pożywną przekąską. Jeśli będziesz stale podjadać, unikniesz wyczerpania i uczucia ciężkich nóg.

Owady to żywność przyszłości. Mają unikalne wartości odżywcze, idealne na posiłek podczas wędrówki.
Pamiętaj o nawodnieniu
Jeśli nie będziesz mieć możliwości uzupełniania wody w ciągu dnia, koniecznie zabierz ją ze sobą. Bez odpowiedniego nawodnienia organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował. Najlepiej jest uzupełniać płyny w małych dawkach co kwadrans. Dzienną dawkę płynów możesz obliczyć za pomocą prostego wzoru:
zalecana dzienna ilość płynów (w l) = masa ciała w kg / 30
Przykład: Przy wadze 65 kg będę potrzebować około 2,2 l
2,2 l = 65 kg / 30
Pamiętaj, że jest to obliczenie orientacyjne. Planując zapotrzebowanie na wodę, weź pod uwagę swoje indywidualne potrzeby, intensywność wysiłku i prognozę pogody. Idealne na wyprawy są butelki outdoorowe i sportowe. Do czystej wody świetnie sprawdzi się bukłak, który umożliwi picie wody przez całą drogę, mając wolne ręce. W terenie docenisz turystyczny filtr do wody, który umożliwi uzupełnienie zapasów z naturalnych źródeł.

Wieczorem w obozie możesz zaparzyć herbatę lub kawę w turystycznym ekspresie do kawy. W termosie możesz zabrać kawę również na drogę.
Ile jedzenia spakować na osobę?
Z pewnością nie chcesz nosić na plecach zbędnego ciężaru. Aby uzyskać podstawową orientację, możesz obliczyć przybliżoną ilość zużytej energii w ciągu dnia. Zakładamy, że na każdy kilometr i 60 metrów przewyższenia, turysta zużywa 2,4 kJ na każdy kilogram swojej masy ciała.
wydatek energetyczny (w kJ) = 2,4 x masa ciała x (dystans w km + przewyższenie w m / 60)
Przykład:
Ważę około 65 kg i wybieram się na marsz o długości około 40 km, ale z przewyższeniem 1000 m. Za pomocą wzoru obliczam, że podczas wędrówki wydam około 8 400 kJ.
8 400 kJ = 2,4 x 65 x (40 + 1000 / 60)
Zapomniałam jednak doliczyć wagę ładunku, który będę nosić. Dlatego muszę poprawić obliczenia. I od razu widzę, że moje zużycie energii będzie znacznie wyższe. Dodatkowo, nie uwzględniam energii wydanej na przygotowanie obozowiska i ewentualne inne czynności.
11 560 kJ = 2,4 x 85 x (40 + 1000 / 60)
Dobra rada na koniec: Tuż przed wyprawą jedz mądrze. Ważne jest, aby Twoje ciało miało zapas energii i składników odżywczych już przed wyruszeniem w drogę. Spożywaj posiłki bogate w węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste, owsianka, makaron, ryż). Nawet pierwszego dnia wyprawy nie wyruszaj głodny ani spragniony. Zjedz dobry i pożywny posiłek, a także zadbaj o odpowiednie nawodnienie. Zaoszczędzisz w ten sposób miejsce w plecaku.
Przydatne linki
Autor: Lucie Krůčková
Źródła: archiwum autora
Kuchenki turystyczne
Naczynia turystyczne
Prowiant, żywność sportowa
Kuchnie polowe









