ForCamping s.r.o.

Sekcja użytkownika

Zaloguj się

Koszyk

Twój koszyk jest pusty. Potrzebujesz pomocy z wyborem? Zajrzyj do poradnika lub napisz do nas.

Darmowa dostawa

299,00 

Czy wiesz, że oferujemy darmową dostawę przy zamówieniach powyżej 299,00 zł?

Jerky

Jerky /ˈdʒɝki/ to mięso konserwowane przez suszenie. Na podstawie publicznie dostępnych źródeł nie jest jasne, która cywilizacja jako pierwsza zaczęła korzystać z tej obróbki lub rozpowszechniła ją najszerzej, ale pewne jest, że zarówno amerykańscy Indianie, jak i europejscy żeglarze szeroko korzystali z jej zalet podczas swoich długich podróży. W tamtych czasach mięso suszono na słońcu lub nad ogniem. Stąd obecna nazwa, zmodyfikowana z hiszpańskiego słowa "ch´arqui".

Jerky to najczęściej wołowina (lub pierwotnie bizon), drób (zwłaszcza indyk) lub wieprzowina. Przed przygotowaniem mięso jest krojone w cienkie plastry, zwykle marynowane, przyprawiane lub solone, a następnie suszone w temperaturze od 50 do 70 °C. Suszone mięso może być przechowywane w temperaturze pokojowej i jest wysoce przyswajalnym źródłem energii i białka, odpowiednim dla sportowców rekreacyjnych i 

Artykuły na podobny temat

Jak zawiązać wspinaczkowy węzeł ósemkowy?

Węzeł ósemkowy to podstawowy węzeł, często stosowany we wspinaczce ze względu na swoją wytrzymałość i łatwość wiązania. Ten węzeł jest również znany jako "figure-eight knot". Poniżej znajduje się krok po kroku instrukcja, jak zawiązać…

Jak zawiązać wspinaczkowy węzeł ósemkowy?

Węzeł ósemkowy to podstawowy węzeł, często stosowany we wspinaczce ze względu na swoją wytrzymałość i łatwość wiązania. Ten węzeł jest również znany jako "figure-eight knot". Poniżej znajduje się krok po kroku instrukcja, jak zawiązać…

Jak działa termos?

Termos to naczynie, które służy do utrzymywania temperatury napojów lub potraw przez dłuższy czas, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Jego zasada działania opiera się na kilku kluczowych właściwościach fizycznych i elementach…